G A L E R I J A  
S A V R E M E N E 
L I K O V N E
U M E T N O S T I
N I Š
 
 
 
 
14. septembra u galeriji „Akademija“ pri Nacionalnoj umetničkoj Akademiji u Sofiji otvorena je izložba AKTUELNA SRPSKA GRAFIČKA SCENA. Izložbu priređuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš a njen autor je istoričar umetnosti, muzejski savetnik Milica Todorović.

Izložbu čine dela 43 aktivnih umetnika iz različitih sredina. Širok je generacijski raspon zastupljenih umetnika - od etabliranih autora starije i srednje generacije od kojih su mnogi profesori i nastavnici na različitim fakultetima umetnosti u Srbiji do predstavnika mlade generacije.
Izložba je neminovno heterogenog karaktera. Individualni pristupi su raznovrsni sa evidentnim programskim, tematskim i stilskim razlikama. Umetnici intelektom, emocijom i znanjem upečatljivo transponuju tragove egzistencijalnog u likovno promišljeno. Osluškuju puls čoveka, sveta, prirode, civilizacije, tradicije...komentarišu postojeće ili naslućuju buduće. Svaki autor kreće se lično odabranom stazom vizuelizacije subjektivnosti i objektivnosti, potvrđujući da je pluralizam stilova konstanta našeg vremena. Većina njih opredenjuje se za praksu unutar klasičnog poimanja grafike bez obzira da li je ona ostvarena primenom starih grafičkih tehnika (drvorez, linorez, akvatinta, bakropis, mecotinta...) ili korišćenjem novijih tehničkih mogućnosti koje je donelo vreme kompjuterizacije i digitalizacije. Drugi idu putem takozvane ambijentalizacije grafike odnosno ukazuju na mogućnost primene štampe u drugim medijima i materijalima.
Izložba se svakako može doživeti i kao zbirka različitih misli, osećanja i poruka saopštenih po zakonitostima sadejstva individualnih likovnih poetika i univezralne estetike.

Neki od zastupljeni umetnika su: Velizar Krstić, Branimir Karanović, Biljana Vuković, Ranka Lučić Janković, Aleksandar Mladenović Leka, Dimitrije Pecić, Branko Raković, Ljiljana Stojanović Zoran Dimovski, Vladimir Veljašević, Dragan Momiov, Daniela Fulgosi, Miško Pavlović, Žarko Smiljanić, Nikola Velicki, Žolt Kovač, Bojan Otašević, Anica Radošević, Slobodan Radojković, Branko Nikolov, Franc Curk, Ljubiša Brković, Ivana Stanković, Milica Antonijević, Vladimir Milanović, Aleksandar Dević, Bojan Živić, Milena Maksimović, Tamara Pajković, Marija Anđelković...Namera autora izložbe ovakvim izborom bila je da s jedne strane potvrdi demokratičnost nacionalne grafičke scene i njenu uklopljenost u globalna ketanja, a s druge strane da nasluti i ilustuje i neke osobenosti proistekle iz „genetskih“ kodova lično doživljene i tumačene baštine vlastite sredine.
Izložbu će otvoriti ambasador Srbije u Bugarskoj gospodin Vladimir Ćurgus.

Milica Todorović
M E D J U G A L E R I J S K A     S A R A D N J A
G A L E R I J A   S A V R E M E N E   U M E T N O S T I  
K e j  K o l a  s r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I
1 8 0 0 0  N i š
S r b i j a
T e l .   + 3 8 1 1 8 5 1 3 7 0 1 :   5 1 2 6 4 0
F a x . + 3 8 1 1 8 5 1 2 6 4 2
ww.gslunis.org
Učestale geo-političke promene i izloženost različim kulturama koje su svoj lebensraum proširivale na prostore na kojima mi i sada živimo, uslovile su stalne promene životnog poretka, a društvene tranzicije sobom su nosile i često revolucionarne rezove po pitanju kuturno-istorijskog i duhovnog nasleđa. Pitanja kolektivnog i ličnog identiteta otvorena su i u društvima koja su nastala raspadom Jugoslavije. Izložba „mera - granica“ se bavi identitetom.
Kroz izbalansirane umetničke iskaze, ova izložba otvora neka lokalna, regionalna i globalna pitanja, sa identitetom čoveka kao centralnim interesovanjem i to: pitanja obećanja i obećane zemlje, netelesnog i nepropadljivog u čoveku, kao i mogućnosti njegovog nalaženja, lika, tragova u vemenu i njihove deskripcije, baštine, pitanja zabluda i manipulacija, gubitaka pamćenja, ostrašćenosti, znaka i značenja, integracija i globalizacije, rasprodaje vrednosti, migracije mladih, slobodnog i uludo potrošenog vremena, devijacija, kriminala, globalnog starenja, društvene uloge starih, ali i poimanja, kao opšte i zabrinute zapitanosti i jedinica mere i pogleda. Ona ne teži kvalifikacijama skaliranih vrednosti i ne traži eventualnu krivicu. Naprotiv, ona predstavlja pokušaj merenja slike „našeg sveta“ okom duha, kroz dela niških autora.

Umetnici: Jadranka Mišić Pejović, Jelena Kitić, Franc Curk, Bratislav Bašič, Nikola Marković, Miljana Radenković, Ivan Mitić, Jelena Miljković, Stevan Kitić, Perica Donkov i Boris Kandolf.

Izboru dela prišlo se imanentno tematskom krugu i s imperativom na savremenim strategijama stvaranja. On ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već predstavlja autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea.

Namenski je koncipirana kao uzvratni korak saradnje Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Galerije savremene likovne umetnosti Niš, koji je načinjen izložbom „Savremena crnogorska likovna umjetnost“.

Autor je Milan Ristić.
20. juna u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ otvorena je Izložba grafike, dvadeset umetnika iz deset zemalja. Na ovoj grupnoj izložbi, koja je Studiju privremeno ustupljena od strane Galerije savremene likovne umetnosti Niš, biće predstavljene grafike umetnika iz SAD, Kanade, Japana, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Švajcarske, Danske, Mađarske i Bugarske, koji su bili gosti nadaleko poznate Likovne kolonije „Sićevo“.

Nastavljajući misiju, koju je davne 1905. godine započela naša čuvena slikarka Nadežda Petrović, niška Galerija savremene likovne umetnosti je, kao organizator Likovne kolonije „Sićevo“, više od veka gostila stvaraoce širom sveta. Tokom svog boravka u koloniji, oni su beležili sopstvene umetničke izraze, nadahnuti živopisnim okruženjem Sićevačke klisure. Zahvaljujući ovom tradicionalnom godišnjem umetničkom okupljanju u selu Sićevu, koje je preraslo u svojevrsni međunarodni „art hepening“, fond Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu značajno je obogaćen delima inostranih stvaralaca, a postavka u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu broji 30 grafika, koje su deo te bogate kolekcije.

Izložba niške Galerije savremene likovne umetnosti u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu je, prema rečima kustosa Emilije Bilić, prilika da se prezentuju retko izlagani radovi učesnika Likovne kolonije „Sićevo“ i Grafičke radionice „Sićevo“ iz inostranstva.

Muzejski savetnik Radmila Kostić kaže da je motiv Sićevačke klisure kao jedina dodirne tačka najčešće poslužio kao početni impuls, ili inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih rešenja kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih generacija. Preplitanjem različitih umetničkih shvatanja može se pratiti razlika u slikarskim metodama u interpretaciji prirode od tradicionalističkih do najsavremenijih.
U  Gradskoj galeriji Kotor u četvrtak 9. maja otvorena je izložba Galerije savremene likovne umetnosti pod nazivom  Dela stranih umetnika u fondu GSLU Niš . 

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je od osnivanja 1970.godine uspostavila i negovala saradnju sa stranim umetnicima. Oni su se rado odazivali pozivu da svoja dela prezentuju  u izložbenim prostorima naše ustanove - u prvo vreme u Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kasnije u Galeriji „Srbija“ i  Oficirskom domu.

Umetnici iz inostranih zemalja bili su rado viđeni gosti u sazivima Likovne kolonije „Sićevo“. Nastavljajući misiju koju je davne 1905.godine započela čuvena Nadežda Petrović, Galerija SLU je od svojih početaka, septembra svake godine  u selu Sićevo nadomak Niša organizovala desetodnevnu koloniju, tokom koje su se umetnici  družili i stvarali okruženi živopisnom prirodom  klisure. Iako je početna ideja Nadežde Petrović bila okupljanje slikara iz zemalja bivše Jugoslavije, Galerija je već od  prvih godina pozivala i stvaraoce iz inostranstva, pa već osamdesetih godina u Sićevo dolaze umetnici iz  Norveške, Švedske, Švajcarske, Nemačke i Bugarske. Kolonija je poprimila međunarodni karakter i uprkos ratnim dešavanjima i ekonomskoj krizi devedesetih, iz godine u godinu, bilo je sve više učesnika iz stranih zemalja- Grčke, Jermenije, SAD, Rusije, Kanade, Kine, Japana... Takođe, Sićevo je vremenom prestalo da bude mesto okupljanja isključivo slikara, već se u koloniju pozivaju i vajari, grafičari... Inspirisani prirodom  kraja, neopterećeni  tematskim okvirima, umetnici iz celog sveta , beležili su svoje unutašnje doživljaje,impulse, razmišljanja, oblikujući ih na sebi svojstven način, kroz sopstveni umetnički izraz. Pored motiva prirode i ličnih impresija, motiv klisure obasjane čudesnom svetlošću, prikazan različitim slikarskim metodama, dominira delima tokom dugog niza godina.

Sićevački pejzaž u proleće, živopisni krajolik i jednostavna arhitektura  bili su  inspiracija učesnicima Grafičke radionice, koju  Galerija SLU organizuje od 2005.godine. Do sada je u bižljivo biranim sazivima radionice stvaralo blizu devedeset umetnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Belgije, Meksika, Poljske.

Zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici „Sićevo“  fond ustanove značajno je obogaćen delima stranih umetnika.   
Manji broj slika, grafika, skulptura i crteža poklon su onih koji su izlagali u Galeriji.

Izložba u Gradskoj galeriji  Kotor prilika je da  Galerija savremene likovne umetnosti Niš prezentuje retko izlagane grafike stranih umetnika, nastale u periodu od 1980- 2018.godine, uglavnom u Sićevu. Pred posmatračem je dominantan motiv prirode, klisure, sićevačkog pejzaža, koji su stvaraoci iz različitih krajeva sveta -Bugarske, Švajcarske, Japana, Mađarske, Danske, Belgije, SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Meksika,  tradiconalnih ili savremenih opredeljenja,  oblikovali   sopstvenim stilskim pristupima i grafičkim  tehnikama, izražavajući  sopstvene impresije, emocije, želju za umetničkom i ličnom slobodom, upoznavanjem novih sredina i ljudi. Nesumnjiv uticaj imala je atmosfera zajedničkog rada i stvaranja u koloniji, razmena umetničkih i ličnih iskustava, kao i druželjubivost i neposrednost meštana ovog kraja, bez obzira na jezičke barijere. 

Saradnja sa umetnicima iz inostranstva  višestruko je značajna ne samo za ustanovu i za fond,  već i za umetnike iz Niša i Srbije, jer se pored razmene iskustava i ideja otvaraju mogućnosti za afirmaciju naše umetničke scene u svetu. Galerija savremene likovne umetnosti Niš će i u narednom periodu nastaviti da neguje saradnju sa stranim stvaraocima, kroz izložbene aktivnosti, učešće u sazivima kolonija i rezidencijalnim programima,  u nadi da će njihova dela biti u prilici da prezentuje široj javnosti.
Izložba će biti otvorena do 22.maja.

Emilija Bilić, kustos                                                  U zgradi Likovne kolonije u Sićevu biće u periodu od 5. do 12. avgusta organizovan „Srpsko-belgijski umetnički dijalog“ kao rezidencijalni boravak po četvoro umetnika iz Belgije i Srbije.

Manifestacija je deo cikličnog, višegodišnjeg projekta „Umetnički dijalozi“ koji organizuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš. Projekat sadrži rezidencijalni i izložbeni deo, odnosno podrazumeva zajednički boravak i rad u Sićevu naših umetnika i autora iz neke od evropskih zemalja kao i realizaciju zajedničke izložbe naredne godine. Projekat je započet 2017. godine saradnjom sa umetnicima iz Italije.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije „Priroda i savremeno vizuelno stvaralaštvo“
pozvani su umetnici koji svojim opusima sa različitih aspekata ( ekološkog, kulturološkog, biopolitičkog, vizuelnog...) tretiraju odnos priroda-čovek-umetnost. Učesnici manifestacije iz naše zemlje su: Milena Putnik, Jovanka Mladenović, Nemanja Lađić i Slobodan Radojković a iz Belgije: Mišel Barzin (Michel Barzin), Sofi Legros (Sophie Legros), Patricia Sonvil (Patricia Sonville) i Roman Vanvisen (Romain Van Wissen). Reč je o umetnicima različitih generacija i vokacija koji u prirodi pronalaze podsticajnu građu i kroz raznovrsne medije (grafika, skulptura, slika, video, ambijentalna instalacija) i vizuelne izraze, uglavnom na simboličan ili metaforičan način govore o imprikacijama odnosa savremenog čoveka prema prirodi.

Tokom boravka u Sićevu umetnici će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline. U okviru pratećih aktivnosti predviđeni susreti sa kolegama iz Niša, stručnom javnošću i medijima.

Galerija SLU Niš realizujući ovaj projekat širi polje međunarodne saradnje i pospešuje proces mobilnosti umetnika i razmene umetničkih iskustava i ideja. Pošto svako od umetnika kolekciji niške Galerije ostavlja po jedno delo, projekat doprinosi i obogaćivanju fonda GSLU Niš.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.


Za GSLU Niš - Milica Todorović