SLIKARSTVO
G R A F I K A
SKULPTURA 
O  S  T  A  L I
M  E  D  I  J  I
G A L E R I J A   S A V R E M E N E   U M E T N O S T I  
K e j  K o l a  s r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I
1 8 0 0 0  N i š
S r b i j a
T e l .   + 3 8 1 1 8 5 1 3 7 0 1 :   5 1 2 6 4 0
F a x . + 3 8 1 1 8 5 1 2 6 4 2
ww.gslunis.org
Graficka radionica - Sicevo pocela je sa radom 2005. godine i otvorena je tokom cele godine za boravak i rad svih zainteresovanih umetnika. Namera Galerije savremene likovne umetnosti Nis je da se pored organizovanja tradicionalne sicevacke Likovne kolonije u zgradi Stare skole u Sicevu stvore uslovi i za rad u grafici.

Na raspolaganju umetnicima je graficka presa za duboku stampu (sirina valjka 72cm) kao i sav najnuzniji pribor potreban za realizaciju grafike. Boju za duboku stampu, papir i neophodni materijal za stampanje obezbedjuje Radionica. Autor od jednog klisea ranije uradjene grafike stampa tiraz od 10 ili 20 otisaka. Polovina tiraza pripada autoru dok ostatak ostaje Galeriji za zbirku grafike.

U okviru radnog boravka u Sicevu moguce je prirediti javnu prezentaciju izrade grafickog lista i predstavljanje individualne poetike kao i nove pristupe u tehnikama duboke stampe. Tom prilikom u Zgradi radionice u Sicevu okupicemo sve zainteresovane, kolege, predstavnike sredstava javnog informisanja i postovaoce grafike. Po okoncanju rada u Radionici, moze se organizovati konferencija
za stampu na kojoj ucesnici govore o svojim iskustvima iz Siceva i javnosti predstavljaju grafike nastale u Radionici. Boravak i rad svakog umetnika evidentira se i dokumentuje kompletnim podacima o autoru i delima nastalim u Radionici.
Boravak i rad umetnika u Grafickoj radionici regulise se ugovorom sa Galerijom savremene likovne umetnosti Nis i u skladu sa Pravilnikom radionice.
Radionica se nalazi u zgradi Likovne kolonije u selu Sicevo, udaljenom 20 km od Nisa, medjunarodnim putem za Sofiju. Objekat raspolaze dvema prostorijama prosecne povrsine 35m2, dovoljno prostranim za rad kao i sobama sa kupatilima za smestaj umetnika.

Umetnicima se obezbedjuje komforan smestaj u dvokrevetnim sobama a postoje i svi uslovi za spremanje obroka.
Dokumentaciona delatnost

Dokumentaciona delatnost odvija se u dva pravca: rad na strucnoj i sistematskoj obradi graficke produkcije Radionice u Sicevu, njihovoj registraciji i cuvanju, rad na muzeološkoj obradi, cuvanju i inventarisanju graficke zbirke Radionice.

Graficku zbirku cine: grafike otisnute u Radionici (po 2 primerka), grafike nabavljene na drugi nacin (pokloni, otkupi). Svaka grafika obradjena je po muzeološkim pravilima.
Umetnici mogu koristiti usluge radionice od 9-16 sati od ponedeljka do petka. Radionica omogucava rad na presi za duboku štampu, obezbedjuje cink, linoleum ili neki drugi materijal za rad kao i dovoljne kolicine kiseline za ecovanje. Takodje, u radinoci u svakom trenutku umetnicima je na raspolaganju kvalitetan graficki papir. Autor obezbedjuje pribor za rad. Umetnici saradjuju sa strucnim saradnikom Graficke radionice, koji poseduje kljuceve i raspolaze svim neophodnim materijalom u radionici.

Iznajmljivanje se vrsi dnevno, nedeljno, mesecno, tromesecno, polugodisnje, godisnje i naplacuje se po vazecem cenovniku Radionice.

Plasman produkcije

Plasman grafika vrši strucna služba marketinga Galerije SLU. Plasman obuhvata prodaju grafika, kompenzacije i poklone kao i komisionu prodaju grafickih listova trecih autora.

Graficka radionica - Sicevo vrši procene autenticnosti i ispravnosti grafickih listova i izdaje odgovarajuce sertifikate.
k o n t a k t
Sonja Vukašinović
Tel: 018 513 701; 512 640;
e - m a i l : gslunis@gmail.com
K e j  K o l a  S r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I  
1 8 0 0 0  N i s  - S r b i j a 
GRAFIČKA RADIONICA SIĆEVO 2015


Ovogodišnji, 12. po redu saziv Grafičke radionice u Sićevu biće održan od 25 do 31. maja 2015. godine. Učesnici radionice su umetnici iz Meksika i Srbije čime ova manifestacija, kao i prethodnih godina, ima međunarodni karakter.

Pozivu za učešće odazvali su se: Viktor Hugo Moreno Teres/ Victor Hugo Moreno Terres /(Meksiko), kao i umetnici iz Srbije, Višnja Nikolić (Novi Sad), Marija Sibinović (Beograd), Bojan Otašević (Kragujevac), Jovana Đorđević (Leskovac) i Slobodan Radojković (Niš).

Umetnici će boravkom u živopisnom ambijentu sićevačke klisure i sedmodnevnim radom u prostorijama stare škole izvesti po dve grafike u kombinovanim tehnikama duboke i visoke štampe. Aktivnostima u radionici obuhvaćeni su i susreti sa umetnicima Niša i kulturnom javnošću grada.

Zajednička izložba grafika učesnika saziva 2015. godine biće priređena naredne godine u Izložbenom Paviljonu u Tvrđavi.  

Organizator radionice je Galerija savremene likovne umetnosti Niš a pokrovitelj manifestacije Grad Niš.

22.. maj 2015.
Galerija savremene likovne umetnosti Niš

GRAFIČKA RADIONICA SIĆEVO 2016


Grafička radionica Sićevo 2016. predstavlja petnaesto po redu okupljanje umetnika, grafičara u zgradi Kolonije u selu Sićevu nadomak Niša. Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 30. maj - 5. jun 2016. godine.

U Sićevo je pozvano petoro umetnika iz Slovenije Stevan Čukalac (Maribor),Makedonije Ivana Nasteski (Tetovo) i Srbije Aleksandar Leka Mladenović (Beograd),Bojan Živić i Danijela Dimitrijević (Niš). Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea. Galerija savremene likovne umetnosti Niš i u prethodnim sazivima imala je učesnike iz inostranstva koji su svojim radom, izlaganjem ili kontaktima bili vezani za Srbiju i grad Niš. Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici će raditi u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe.
Po pravilima Grafičke radionice Sićevo svaki učesnik dužan je da realizuje dve grafike galeriskog formata (80h60cm) pa se shodno tome od 5 učesnika ove godine očekuje 10 novih grafičkih dela u ukupnom tiražu od 50 otisaka.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš već čitavu deceniju unazad kao visoko profesionalna institucija u Srbiji organizuje grafičku radionicu u Sićevu. Fokusitana na očuvanje grafičke umetnosti, neguje i ukazuje na nove tendencije kada je reč o grafici kod nas.Popularizujući ovaj veoma zastupljen medij i negujući sada već tradicionalna okupljanja međunarodnih umetnika u inspirtivnom selu Sićevu, Galerija radi na očuvanju originalnosti grafičkog lista.
Stevan Čukalac rođen 1980. godine u Šempetru kod Gorice u Sloveniji.2008. Godine diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Mariboru kod prof.Samuela Grajfonera, 2015.magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani u klasi prof.Branka Suhuja.Učestvuje na nacionalnim i međunarodnim izložbama u Bugarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji i Sloveniji.Živi i radi u Mariboru.

Ivana Nasteski rođena 1981. u Tetovu u Makedoniji.Diplomirala je na Univerzitetu Ćirilo i Metodije u Skoplju gde je i magistrirala. Specijalizirala je u Drezdenu Nemačka, na grafičkom odseku.Do sada je imala 15 samostalnih izložbi u Makedoniji, Srbiji i Nemačkoj.Učestviuje na mnogobrojnim međunarodnim izložbama.Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti grafike.

Aleksandar  Leka Mladenović rođen 1967. godine u Beogradu. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Emira Dragulja.Član je ULUSa i od 1992 do 1999. bio je u statusu slobodnog umetnika.Iste godine je izabran za asistenta na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti gde sada radi u zvanju vanrednog profesora.Samostalno izlagao 36 puta u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj,Turskoj, Americi, Danskoj, Kanadi. Učestvovao je na više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih je na većem broju međunarodnih bijenalnih i trijenalnih izložbi.Dobitnik je većeg broja nagrada iz oblasti grafike u zemlji i inostranstvu.

Bojan Živić rođen u Nišu 1962. godine.Diplomirao je na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu u klasi prof.Bogdana Kršića a magistrirao kod Branislava Makeša.od 1998. ndo 2005. predaje u Umetničkoj školi u Nišu, a potom biva izabranna Fakultetu umetnosti u Nišu gde sada radi kao vanredni profesor na odsekuGrafika i šef odseka za primenjenu umetnost.Jedan je od osnivača niškog Grafičkog kruga.Dobitnik je nagrade iz oblasti grafike i grafičkog dizajna.Samostalno izlagao više puta u zemlji i inostranstvu.Učesnik je mnogobrojnih međunarodnih izložbi grafika u inostranstvu.
Danijela Dimirtijević rođena u Nišu 1989. godine.Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu 2014. gde je i magistrirala 2015.u klasi prof.Katarine Đorđević.Samostalno je izlagala u Nišu i učesnik je nekoliko kolektivnih izložbi u zemlji iinostranstvu iz oblasti grafike.

Za Galeriju, Sonja Vukašinović, viši kustos
GALERIJA SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI NIŠ
ORGANIZUJE GRAFIČKU RADIONICU OD 29.MAJA DO 4. JUNA 2017.GODINE

Grafička radionica Sićevo 2017. šesnaesti put za redom okuplja umetnike- grafičare u selu Sićevu nadomak Niša. Do sada je u grafičkoj radionici stvaralo 76 umetnika iz Srbije, Bugarske, Italije, Kanade, Danske, Belgije, Makedonije, Meksika.Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 29. maj - 4. jun 2017. godine.

U Sićevo je pozvano petoro umetnika iz Poljske Marta Božik, Bugarske Veliko Maričevski, i Srbije Mina Rakidžić, Vladimir Milanović, (Beograd), Ljubiša Brković (Niš). Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea. Galerija savremene likovne umetnosti Niš i u prethodnim sazivima imala je učesnike iz inostranstva koji su svojim radom, izlaganjem ili kontaktima bili vezani za Srbiju i grad Niš. Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici će raditi u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe. Po pravilima Grafičke radionice Sićevo svaki učesnik dužan je da realizuje dve grafike galeriskog formata (80h60cm) pa se shodno tome od 5 učesnika ove godine očekuje 10 novih grafičkih dela u ukupnom tiražu od 50 otisaka.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš već čitavu deceniju unazad kao visoko profesionalna institucija u Srbiji organizuje grafičku radionicu u Sićevu. Fokusitana na očuvanje grafičke umetnosti, neguje i ukazuje na nove tendencije kada je reč o grafici kod nas.Popularizujući ovaj veoma zastupljen medij i negujući sada već tradicionalna okupljanja međunarodnih umetnika u inspirtivnom selu Sićevu, Galerija radi na očuvanju originalnosti grafičkog lista.
Marta Božyk -Marta Božik dolazi iz Poljske. Rođena je 1973. godine u Krakovu. Studirala je na Fakultetu grafičke umetnosti u Jan Matejko Akademiji lepih umetnosti u Krakovu. 1999. godine završila je pedagoške studije u Poznanju. Od tada radi kao asistent na krakovskoj Jan Matejko Akademiji u ateljeu za drvorez.2013.godine dodeljena joj je titula Doktora likovnih umetnosti. Bavi se intenzivno grafikom, crtanjem, slikanjem i vitražom.Takođe vodi međunarodne umetničke radionice i predavanja i organizator je izložbi. Veliko Marichevski/Veliko Maričevski dolazi iz Bugarske. Rođen je 1979. godine u Sofiji. Docent je na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Sofiji.Od 2007. godine član je Saveza bugarskih umetnika.

2016. godine učestvuje na seminaru obuke i odlazi u Kinu, na edukaciju Nacionalnih grafičara (15 izabranih asistenata sa različitih akademija) Guanlan Šenšen. Aktivno učestvuje na međunarodnim izložbama grafičara širom sveta. Dobitnik je više nagrada i priznanja poput Nagrade za najbolju štampu na izložbi Sent/Niklaas u Belgiji, Grand prix Međunarodnog bijenala minijature u Vankuveru, Počasna medalja na 13 međunarodnom trijenalu u Poljskoj i mnoge druge. Do sada je imao 18 samostalnih izložbi u Bugarskoj, Srbiji, Japanu, Kini, Austriji.Učestvuje na rezidencionalnim kolonijama u Kini, Japanu, Francuskoj, Austriji. Mina Rakidžić rođena 1991.u Beogradu. Završila osnovne i master studije ma Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.Trenutno je na doktorskim studijamana istom odseku. 2015. godine pohađala je kurs „Grafičke strategije“ na Letnjoj akademiji umetnosti u Salcburgu u Austriji. 2016. bila je učesnik rezidencijalnog programa za umetnike - grafičare u grafičkoj bazi Guanlanu u Kini. Priredila je tri samostalne izložbe  u Beogradu i Novom Sadu, a učestvovala je na preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik e dve nagrade  Fakulteta likovnih umetnosti „Boško Karanović“ i „Stevan Knežević“, kao i nagrade za crtež i treće nagrade na  IX izložbi EX YU- Grafika u Beogradu.

Vladimir Milanović je rođen 1979. godine u Beogradu. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao kod prof. Biljane Vuković. Na Interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta u Beogradu stekao je zvanje magistra umetnosti u oblasti digitalne umetnosti.Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2014.Član je ULUSa i predsednik Odbora Grafičke sekcije.Radi kao docent na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalno je izlagao više puta u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Francuska). Dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti grafike.Učestvovao je na preko 80 kolektivnih izložbi u Srbiji, Švedskoj, Kanadi, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Tajvanu, SADu i drugim zemljama...

Ljubiša Brković iz Niša. Rođen 1943.Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnika u Beogradu.Član je ULUPUDSa i „Niškog grafičkog kruga“ i ima status lobodnog umetnika. Samostalno je izlagao preko dvadesetak puta u zemlji i inostranstvu i na preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti grafike poput nagrade Mali pečat niškog grafičkog kruga, Nagrade za dizaj fabrike duvana Niš, III Nagrada na izložbi Najboljeg grafičara na VII izložbi EX- YU Grafika u Beogradu i druge.
Početak rada grafičke radionice Sićevo 4. jun 2018.godine u zgradi kolonije u selu Sićevu. Učesnici ovog saziva su : Henryk Krolikowski, Magda Split Krolikowska, (Poljska), Viktor Semenpeev (Makedonija), Snežana Petrović (Novi Sad), Jana Mitrovska i Ana Vanušić (Niš).

Grafička radionica u Sićevu nastala je 2005. godine.
i plod je namere Galerije savremene likovne umetnosti Niš da formira profesionalnu radionicu za grafiku. Tokom njenog formiranja, prikupljena je i nabavljena oprema kao i adaptacija prostora u zgradi Likovne kolonije u Sićevu, ispostavilo se da je o potrebi postojanja ovakvog prostora bilo reči i ranijih godina u niškim kulturnim krugovima. Pomenute 2005. Galerija je obeležila redak jubilej 100 godina od prvog okupljanja umetnika u Sićevu. S toga se činilo logično da u ovoj značajnoj godini otpočne sa radom radionica koja će činiti još jedan segment plodne aktivnosti naše Galerije i radionice je od stručnih krugova dočekana sa nepodeljenom podrškom. Kako pored Centra za grafičku i vizuelna istraživanja „Akademija“ u Beogradu i smederevske grafičke kolonije pri Kulturnom centru praktično ne postoji grafička radionica javnog karaktera. Prvih godina postojanja umetnici su se okupljali u maju i oktobru u trajanju od po sedam dana, po osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva. Vodeći računa da dela ostaju zbirci grafika Galerije nose snažan lični pečat i duh vremena, pozivamo autore različitih generacija i stilskih opredeljelja.Od prvog zvaničnog okupljanja u jesen 2006. godine, želja organizatora je da sastav učesnika ima međunarodni karakter.Već s proleća 2008. godine u Sićevo dolaze prvi umetnici iz inostranstva i od tada svaki saziv ima goste i iz drugih zemalja. Do sada je u radu Grafičke radionice učestvovalo 87 grafičara iz Srbije, Danske, SAD, Grčke, Bugarske, Italije, Poljske, Meksika, Makedonije:Zoran Grmaš, Ana Bondžić, Simonida Radonjić,Dejan Stojanović, Miodrag Miško Petrović, Suzana Vučković, Dragan Coha, Ljubica Nikolić, Vladimir Vlajić, Maja Đurović, Maja Vasić Katić, Miodrag Anđelković, Biljana Vuković, Ivana Stanković, Ula Madsen, Ejpril Vulmer, Milena Maksimović Kovačević, Panajotis Kalojanis, Branko Nikolov, Jovanka Ulić, Lene Noer, Ivan Jovanović, Risto Antunović, Slađana Marinković, Emanuela Kovač, Petar Ognjanović, Nevena Stojisavljević, Milica Antonijević, Irma Vodeva, Branko Raković, Jelena Sredanovič, Stefanija Mitrakis, Franc Curk, Elizabet Metju, Mišel Barzan, Tamara Pajković, Žo An Vil, Maja Đurović, Peril Anderson, Dragana Fransis Bojić, Aleksandar Dević, Toni Vasić, Ranka Lučić Janković, Gorica Miletić Omčikus, Pia Skogberg, Slavoljub Stanković, Roberto Đanini, Sanja Žigić, Zoran Kostić, Velizar Krstić, Đulijani Masinote, Anica Radošević,Bojan Otašević, Višnja Nikolić, Slobodan Radojković, Jovana Đorđević, Marija Sibinović, Viktor Moreno Terez, Aleksandar Leka Mladenović, Bojan Živić, Danijela Dimitrijević, Ivana Nasteski, i poslednji saziv 2017. Mina Rakidžić, Vladimir Milanović, Ljubiša Brković, Veliko Maričevski.
Grafička radionica Sićevo 2018. predstavlja osamnaesto po redu okupljanje umetnika, grafičara u zgradi Kolonije u selu Sićevu nadomak Niša. Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 4. do 11. juna 2018. godine.Učesnici ovog saziva su : Henryk Krolikowski, Magda Split Krolikowska, (Poljska), Viktor Semenpeev (Makedonija), Snežana Petrović (Novi Sad), Jana Mitrovska i Ana Vanušić (Niš).

Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea. Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici rade u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe.

1.SNEŽANA PETROVIĆ, Novi Sad
Rođena 1977. g u Novom Sadu. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu 2004.godine na odseku grafika u klasi prof. Milana Stanojeva.Magistrirala je 2008. na istom fakultetu u klasi prof. Radovana Jandrića.Doktorirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Žarka Smiljanića.Od 2008 do 2016. radila kao docent na predmetu Grafika na Fakultetu umetnosti Edukons u Sremskoj Kamenici.Od 2017. radi na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik na Katedri za grafiku. Do sada je učestvovala na preko 130 grupnih i realizovala 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj umetnički i pedagoški rad od kojih izdvajamo specijalna i otkupna nagrada žirija „Premio Acqui“ za grafiku „Pogled iz drugog ugla“(1009), mecotinta na X Međunarodnom bijenalu grafike u Akvi Terme, Italija, kao i Druga nagrada na Bijenalu Milena Pavlović Barili 2017. u Požarevcu za sliku Skriveni putnik II, ulje na platnu.Član je ULUSa, SULUVa i Međunarodnog društva mecotinte.Njena dela nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama kao i u nacionalnim galerijamai muzejima širom sveta.
2. VIKTOR SEMENPEEV, Makedonija
Rođen 1987. Diplomirao na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu. Zapošljen u štampariji Sofija u Bogdanovcima. Učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u Srbiji i Makedoniji.
3. ANA VANUŠIĆ, Niš
Rođena 1979.Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosi u Beogradu u klasi profesora Ivice Rakića.Od 2004. godine predaje u školi za tekstil i dizajn Leskovac kao profesor grafičke grupe predmeta.Izlagala na nekoliko kolektivnih izložbi.
4. JANA MITROVSKA, Niš
Rođena 1994.Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Bratislava Bašića. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu.Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi i nekoliko kolonija u zemlji, Bugarskoj i Makedoniji.
5. HENRIK KROLIKOVSKI,Poljska
Diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Krakovu, 1997. diplomirao na Papalnoj teološkoj akademiji, Liturgiski institut u Krakovu. Doktorirao na Univerzitetu Marija Kiri u Lublinu . Od 2000. godine radi kao akademski nastavnik.Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti grafike na međunarodnim izložbama širom sveta.(Rusija, Španija, Poljska, Srbija i Argentina).
Samostalno izlagao više puta u SADu, Poljskoj, Rumuniji, Danskoj. Učestvovao je na mnogobrojnim međunarodnim izložbama širom sveta.
6. MAGDA SPLIT KROLIKOVSKA, Poljska
Diplomirala na Svietokriziska akademija u Kielcu, Poljska, Doktorirala na Pedagoškom univerzitetu u Ktakovu. Od 2009. bavi se i pedagoškim radom kao univerzitetski profesor. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja iz oblasti grafike (Srbija, Češka, Rumunija, Španija, Japan ).Samostalno izlagala u Poljskoj i inostaranstvu više puta (SAD, Rumunija, Danska). Učesnik je mnogobrojnih međunarodnih izložbi iz oblasti grafike širom sveta.


Za GSLU Niš, Sonja Vukašinović

GRAFIČKA RADIONICA SIĆEVO 2019

Početak rada grafičke radionice Sićevo 24. jun 2019. godine u zgradi kolonije u selu Sićevu. Učesnici ovog saziva su : Alberto Balleti  (Milano- Italija), Ilija Nikćević (Nikšić- Crna Gora), Gabrijela Bulatović (Beograd), Filip Misita (Kragujevac), Adam Pantić (Beograd), i Ivana Stanković (Niš).
Grafička radionica u Sićevu nastala je 2005. godine.
i plod je namere Galerije savremene likovne umetnosti Niš da formira profesionalnu radionicu za grafiku.Tokom njenog formiranja, prikupljena je i nabavljena oprema kao i adaptacija prostora u zgradi Likovne kolonije u Sićevu, ispostavilo se da je o potrebi postojanja ovakvog prostora bilo reči i ranijih godina u niškim kulturnim krugovima.Pomenute 2005. Galerija je obeležila redak jubilej 100 godina od prvog okupljanja umetnika u Sićevu. S toga se činilo logično da u ovoj značajnoj godini otpočne sa radom radionica koja će činiti još jedan segment plodne aktivnosti naše Galerije.Pored Centra za grafičku i vizuelna istraživanja „Akademija“ u Beogradu i smederevske grafičke kolonije  pri Kulturnom centru praktično ne postoji grafička radionica javnog karaktera.Prvih godina postojanja umetnici su se okupljali u maju i oktobru u trajanju od po sedam dana, po osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva.Vodeći računa da dela ostaju zbirci grafika Galerije nose snažan lični pečat i duh vremena, pozivamo autore različitih generacija i stilskih opredeljenja.Od prvog zvaničnog okupljanja u jesen 2006. godine, želja organizatora je da sastav učesnika ima međunarodni karakter. Već s proleća 2008. godine u Sićevo dolaze prvi umetnici iz inostranstva i od tada svaki saziv ima goste i iz drugih zemalja. Do sada je u radu Grafičke radionice učestvovalo 87 grafičara iz Srbije, Danske, SAD, Grčke, Bugarske, Italije, Poljske, Meksika, Makedonije, Belgije, Kanade.

Grafička radionica Sićevo 2019. predstavlja devetnaesto po redu okupljanje umetnika, grafičara u zgradi Kolonije u selu Sićevu nadomak Niša. Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 24. do 30.juna 2019. godine.Učesnici su: Alberto Baleti iz Italije, Ilija Nikčević iz Crne Gore, Gabrijela Bulatović iz Beograda, Adam Pantić iz Beograda, Filip Misita iz Kragujevca i Ivana Stanković iz Niša.

Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea.  Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici  rade u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe.

1. ALBERTO BALLETI, dolazi iz Milana gde živi i radi kao profesor grafike na Akademiji lepih umetnosti. Rođen je u Trevizu, 1968. godine.Diplomirao je na Nacionalnoj Akademiji lepih umetnosti Brera, Milano, odsek slikarstva i drugo stečeno zvanje iz vizuelnih umetnosti Akademskog instituta za arhitekturu u Veneciji. On živi na relaciji jezera Garda i Milana,Od 1996. godine predaje bakropis na Akademiji likovnih umetnosti Rpma,Sasari, Napoli, Kataniji,Fogiji, Veneciji.2007. godine dobija zvanje redovnog profesora na Akademiji u Veneciji na predmetu Kolografije i Umetničke knjige. Od 2016. godine predaje na Akademiji likovnih umetnosti  Brera u Milanu.

2. ILIJA NIKČEVIĆ, doazi iz Crne Gore. Rođen je u Nikšiću. Završio je Fakultet umetnosti u Novom Sdu u klasi prof.Slobodana Abija Kneževića. Član je ULUCG od 2008. godine. Samostalno izlagao devet puta u Novom Sadu, Nikšiću, Igalu i Podgorici. Dobitnik je dve nagrade za crtež i grafiku. Pored grafike bavi se i ilustracijom knjige. Živi u Nikšiću.

3. GABRIJELA BULATOVIĆ, rođena u Pančevu 1974. Fakultet primenjenih umetnosti završila u Beogradu na grafičkom odsekugde je i magistrirala. Predaje grafiku na Fakultetu likovnih umetnostiu Beogradu u zvanju docenta. Učestvovala na preko 200 međunarodnih i domaćih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovala 11 samostalnih izložbi. Dobitnica 11 nagrada i pohvala za crtež i grafiku.

4. ADAM PANTIĆ, rođen 1962. godine u Kragujevcu.Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.Od 1994. godine aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu. Predaje Grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

5. FILIP MISITA, rođen 1988. godine u Kragujevcu.Osnovne i master studije završio u Kragujevcu na Filozofsko - umetničkom fakultetu.Doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu - Digitalna umetnost Trenutno radi na Filozofsko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu kao asistent na odseku Grafike.

6. IVANA STANKOVIĆ, rođena 1973. godine u Nišu.Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biljane Vuković. Do sada je 14 puta samostalno izlagala u zemlji i inostranstvu.Učestvovala je na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Radi kao profesor stručnih predmeta u Umetničkoj školi u Nišu.
P R E S S   2 0 2 0
GALERIJA
SAVREMENE
LIKOVNE
UMETNOSTI
NIŠ