Ликовна колонија Сићево наставља традицију прве Југословенске уметничке колоније чији је оснивач позната српска сликарка Надежда Петровић. Као најстарија колонија на Балкану одржана је први пут 1905. године. Од 1964. када је обновљен њен рад, одржава се у континуитету сваке године. Захваљујући овој манифестацији формирана је збирка уметничких дела која је по својим историјским, уметничким и естетским карактеристикама највреднија збирка наше уметности друге половине века на подручју уже Србије.

Колонија се одржава сваке године у периоду од 1. до 10. септембра у селу Сићеву, удаљеном  20 км од Ниша. Поред боравка и рада уметника, Програм рада о коме одлучује Савет манифестације традиционално садржи и детаљније упознавање учесника са културно-историјским наслеђем овог краја. Учесници су у прилици да током десетодневног боравка обиђу Сићевачку клисуру, манастире у околини и културно-историјске споменике нашег града: Тврђаву, Медијану и Ћеле-кулу.

Уметничка дела настала током манифестације биће изложена у Павиљону у Тврђави током новембра.

Збирка ликовне колоније Сићево се сваке године обогаћује новим радовима који  се остављају на чување, музеолошку обраду, заштиту и стручну презентацију  у реализацији Галерије савремене ликовне уметности у Нишу.

Учесници Ликовне колоније Сићево 2023 су: Весна Кнежевић, Радомир Кнежевић, Данијела Мршуља Васић, Миленко Васић (Београд), Мирољуб Филиповић (Трстеник), Дeмон Коварски (Аустралија), Хјун Ју Ким (Јужна Кореја) и Милан Видојковић (Ниш).

Реализацију овогодишње манифестације подржали су Град Ниш и Министарство културе Републике Србије.