Графичка радионица у Сићеву настала је 2005. године. и плод је намере Галерије савремене ликовне уметности Ниш да формира професионалну радионицу за графику.Током њеног формирања, прикупљена је и набављена опрема као и адаптација простора у згради Ликовне колоније у Сићеву, испоставило се да је о потреби постојања оваквог простора било речи и ранијих година у нишким културним круговима.Поменуте 2005. Галерија је обележила редак јубилеј 100 година од првог окупљања уметника у Сићеву. С тога се чинило логично да у овој значајној години отпочне са радом радионица која ће чинити још један сегмент плодне активности наше Галерије.Поред Центра за графичку и визуелна истраживања „Академија“ у Београду и смедеревске графичке колоније при Културном центру практично не постоји графичка радионица јавног карактера.Првих година постојања уметници су се окупљали у мају и октобру у трајању од по седам дана, по осморо уметника из земље и иностранства.Водећи рачуна да дела остају збирци графика Галерије носе снажан лични печат и дух времена, позивамо ауторе различитих генерација и стилских опредељења.Од првог званичног окупљања у јесен 2006. године, жеља организатора је да састав учесника има међународни карактер. Већ с пролећа 2008. године у Сићево долазе први уметници из иностранства и од тада сваки сазив има госте и из других земаља. До сада је у раду Графичке радионице учествовало 87 графичара из Србије, Данске, САД, Грчке, Бугарске, Италије, Пољске, Мексика, Македоније, Белгије, Канаде.

Графичка радионица Сићево 2019. представља деветнаесто по реду окупљање уметника, графичара у згради Колоније у селу Сићеву надомак Ниша. Овај сазив биће реализован у термину: 24. до 30.јуна 2019. године.Учесници су: Алберто Балети из Италије, Илија Никчевић из Црне Горе, Габријела Булатовић из Београда, Адам Пантић из Београда, Филип Мисита из Крагујевца и Ивана Станковић из Ниша.

Овакав састав учесника плод је намере организатора да радионица задржи међународни карактер и окупи ауторе који потичу из различитих културних миљеа. Током заједничког седмодневног боравка у Сићеву уметници раде у техникама дубоке или високе штампе и разменити искуства везана за различит приступ графици, техникама рада на матрици и особеностима штампе.

1. АЛБЕРТО БАЛЛЕТИ, долази из Милана где живи и ради као професор графике на Академији лепих уметности. Рођен је у Тревизу, 1968. године.Дипломирао је на Националној Академији лепих уметности Брера, Милано, одсек сликарства и друго стечено звање из визуелних уметности Академског института за архитектуру у Венецији. Он живи на релацији језера Гарда и Милана,Од 1996. године предаје бакропис на Академији ликовних уметности Рпма,Сасари, Наполи, Катанији,Фогији, Венецији.2007. године добија звање редовног професора на Академији у Венецији на предмету Колографије и Уметничке књиге. Од 2016. године предаје на Академији ликовних уметности Брера у Милану.

2. ИЛИЈА НИКЧЕВИЋ, доази из Црне Горе. Рођен је у Никшићу. Завршио је Факултет уметности у Новом Сду у класи проф.Слободана Абија Кнежевића. Члан је УЛУЦГ од 2008. године. Самостално излагао девет пута у Новом Саду, Никшићу, Игалу и Подгорици. Добитник је две награде за цртеж и графику. Поред графике бави се и илустрацијом књиге. Живи у Никшићу.

3. ГАБРИЈЕЛА БУЛАТОВИЋ, рођена у Панчеву 1974. Факултет примењених уметности завршила у Београду на графичком одсекугде је и магистрирала. Предаје графику на Факултету ликовних уметностиу Београду у звању доцента. Учествовала на преко 200 међународних и домаћих изложби у земљи и иностранству. Реализовала 11 самосталних изложби. Добитница 11 награда и похвала за цртеж и графику.

4. АДАМ ПАНТИЋ, рођен 1962. године у Крагујевцу.Дипломирао, магистрирао и докторирао на Факултету ликовних уметности у Београду.Од 1994. године активно излаже у земљи и иностранству. Предаје Графику на Факултету ликовних уметности у Београду у звању ванредног професора.

5. ФИЛИП МИСИТА, рођен 1988. године у Крагујевцу.Основне и мастер студије завршио у Крагујевцу на Филозофско – уметничком факултету.Докторске студије на Универзитету у Београду – Дигитална уметност Тренутно ради на Филозофско – уметничком факултету у Крагујевцу као асистент на одсеку Графике.

6. ИВАНА СТАНКОВИЋ, рођена 1973. године у Нишу.Магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду у класи проф. Биљане Вуковић. До сада је 14 пута самостално излагала у земљи и иностранству.Учествовала је на преко 200 колективних изложби у земљи и иностранству.Ради као професор стручних предмета у Уметничкој школи у Нишу.

Почетак рада графичке радионице Сићево 4. јун 2018.године у згради колоније у селу Сићеву. Учесници овог сазива су : Хенрyк Кроликоwски, Магда Сплит Кроликоwска, (Пољска), Виктор Семенпеев (Македонија), Снежана Петровић (Нови Сад), Јана Митровска и Ана Ванушић (Ниш).

Графичка радионица у Сићеву настала је 2005. године.
и плод је намере Галерије савремене ликовне уметности Ниш да формира професионалну радионицу за графику. Током њеног формирања, прикупљена је и набављена опрема као и адаптација простора у згради Ликовне колоније у Сићеву, испоставило се да је о потреби постојања оваквог простора било речи и ранијих година у нишким културним круговима. Поменуте 2005. Галерија је обележила редак јубилеј 100 година од првог окупљања уметника у Сићеву. С тога се чинило логично да у овој значајној години отпочне са радом радионица која ће чинити још један сегмент плодне активности наше Галерије и радионице је од стручних кругова дочекана са неподељеном подршком. Како поред Центра за графичку и визуелна истраживања „Академија“ у Београду и смедеревске графичке колоније при Културном центру практично не постоји графичка радионица јавног карактера. Првих година постојања уметници су се окупљали у мају и октобру у трајању од по седам дана, по осморо уметника из земље и иностранства. Водећи рачуна да дела остају збирци графика Галерије носе снажан лични печат и дух времена, позивамо ауторе различитих генерација и стилских опредељеља.Од првог званичног окупљања у јесен 2006. године, жеља организатора је да састав учесника има међународни карактер.Већ с пролећа 2008. године у Сићево долазе први уметници из иностранства и од тада сваки сазив има госте и из других земаља. До сада је у раду Графичке радионице учествовало 87 графичара из Србије, Данске, САД, Грчке, Бугарске, Италије, Пољске, Мексика, Македоније:Зоран Грмаш, Ана Бонџић, Симонида Радоњић,Дејан Стојановић, Миодраг Мишко Петровић, Сузана Вучковић, Драган Цоха, Љубица Николић, Владимир Влајић, Маја Ђуровић, Маја Васић Катић, Миодраг Анђелковић, Биљана Вуковић, Ивана Станковић, Ула Мадсен, Ејприл Вулмер, Милена Максимовић Ковачевић, Панајотис Калојанис, Бранко Николов, Јованка Улић, Лене Ноер, Иван Јовановић, Ристо Антуновић, Слађана Маринковић, Емануела Ковач, Петар Огњановић, Невена Стојисављевић, Милица Антонијевић, Ирма Водева, Бранко Раковић, Јелена Среданович, Стефанија Митракис, Франц Цурк, Елизабет Метју, Мишел Барзан, Тамара Пајковић, Жо Ан Вил, Маја Ђуровић, Перил Андерсон, Драгана Франсис Бојић, Александар Девић, Тони Васић, Ранка Лучић Јанковић, Горица Милетић Омчикус, Пиа Скогберг, Славољуб Станковић, Роберто Ђанини, Сања Жигић, Зоран Костић, Велизар Крстић, Ђулијани Масиноте, Аница Радошевић,Бојан Оташевић, Вишња Николић, Слободан Радојковић, Јована Ђорђевић, Марија Сибиновић, Виктор Морено Терез, Александар Лека Младеновић, Бојан Живић, Данијела Димитријевић, Ивана Настески, и последњи сазив 2017. Мина Ракиџић, Владимир Милановић, Љубиша Брковић, Велико Маричевски.
Графичка радионица Сићево 2018. представља осамнаесто по реду окупљање уметника, графичара у згради Колоније у селу Сићеву надомак Ниша. Овај сазив биће реализован у термину: 4. до 11. јуна 2018. године.Учесници овог сазива су : Хенрyк Кроликоwски, Магда Сплит Кроликоwска, (Пољска), Виктор Семенпеев (Македонија), Снежана Петровић (Нови Сад), Јана Митровска и Ана Ванушић (Ниш).

Овакав састав учесника плод је намере организатора да радионица задржи међународни карактер и окупи ауторе који потичу из различитих културних миљеа. Током заједничког седмодневног боравка у Сићеву уметници раде у техникама дубоке или високе штампе и разменити искуства везана за различит приступ графици, техникама рада на матрици и особеностима штампе.

1.СНЕЖАНА ПЕТРОВИЋ, Нови Сад
Рођена 1977. г у Новом Саду. Дипломирала на Факултету уметности у Новом Саду 2004.године на одсеку графика у класи проф. Милана Станојева.Магистрирала је 2008. на истом факултету у класи проф. Радована Јандрића.Докторирала је на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Жарка Смиљанића.Од 2008 до 2016. радила као доцент на предмету Графика на Факултету уметности Едуконс у Сремској Каменици.Од 2017. ради на Факултету уметности у Новом Саду као стручни сарадник на Катедри за графику. До сада је учествовала на преко 130 групних и реализовала 17 самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитница је више награда и признања за свој уметнички и педагошки рад од којих издвајамо специјална и откупна награда жирија „Премио Ацqуи“ за графику „Поглед из другог угла“(1009), мецотинта на X Међународном бијеналу графике у Акви Терме, Италија, као и Друга награда на Бијеналу Милена Павловић Барили 2017. у Пожаревцу за слику Скривени путник ИИ, уље на платну.Члан је УЛУСа, СУЛУВа и Међународног друштва мецотинте.Њена дела налазе се у многим приватним колекцијама као и у националним галеријамаи музејима широм света.
2. ВИКТОР СЕМЕНПЕЕВ, Македонија
Рођен 1987. Дипломирао на Факултету уметности у Новом Саду. Запошљен у штампарији Софија у Богдановцима. Учествовао на многим колективним изложбама у Србији и Македонији.
3. АНА ВАНУШИЋ, Ниш
Рођена 1979.Дипломирала на Факултету примењених уметноси у Београду у класи професора Ивице Ракића.Од 2004. године предаје у школи за текстил и дизајн Лесковац као професор графичке групе предмета.Излагала на неколико колективних изложби.
4. ЈАНА МИТРОВСКА, Ниш
Рођена 1994.Дипломирала на Факултету уметности у Нишу у класи професора Братислава Башића. Тренутно је на мастер студијама на истом факултету.Учествовала је на неколико колективних изложби и неколико колонија у земљи, Бугарској и Македонији.
5. ХЕНРИК КРОЛИКОВСКИ,Пољска
Дипломирао на Педагошкој академији у Кракову, 1997. дипломирао на Папалној теолошкој академији, Литургиски институт у Кракову. Докторирао на Универзитету Марија Кири у Лублину . Од 2000. године ради као академски наставник.Добитник је бројних награда и признања из области графике на међународним изложбама широм света.(Русија, Шпанија, Пољска, Србија и Аргентина).
Самостално излагао више пута у САДу, Пољској, Румунији, Данској. Учествовао је на многобројним међународним изложбама широм света.
6. МАГДА СПЛИТ КРОЛИКОВСКА, Пољска
Дипломирала на Свиетокризиска академија у Киелцу, Пољска, Докторирала на Педагошком универзитету у Ктакову. Од 2009. бави се и педагошким радом као универзитетски професор. Добитник је многобројних награда и признања из области графике (Србија, Чешка, Румунија, Шпанија, Јапан ).Самостално излагала у Пољској и иностаранству више пута (САД, Румунија, Данска). Учесник је многобројних међународних изложби из области графике широм света.

За ГСЛУ Ниш, Соња Вукашиновић

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Ликовна колонија „Сићево“ (ЛКС) (енгл. Арт Цолонy Сићево) најстарија је српска и југословенска уметничка колонија, најстарија институција те врсте на Балкану, и нека врста историје Србије у 20. веку. Основана, 30. јула 1905. године, у селу Сићево, у живописној Сићевачкој клисури, 16 километара источно од Ниша, на иницијативу познате српске сликарке Надежде Петровић, ЛКС баштини вредна уметничка дела познатих уметника, различитих стилских опредељења. Захваљујући Надеждиној иницијативи, коју су свесрдно подржале њене колеге из Словеније и Хрватске, колонија је започела са радом, који са прекидом од 59 година и до данас траје.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ