Скоро читаву деценију сазревала је идеја о оснивању установе у Нишу, граду богате историје и традиције, на раскрсници путева Истока и Запада, која би се бавила популарисањем, неговањем и проучавањем савремене уметности, излагањем дела ликовне уметности, откупом ликовних остварења и стварањем богатог фонда, организовањем семинара и разних облика педагошког деловања, као и вођењем Сићевачке колоније. Потреба за развојем и унапређењем културног живота у граду, који је у послератним годинама израстао у значајан друштвено-политички, економски и универзитетски центар, и потреба публике за новим изазовима, искуствима, знањима, за критичким погледом на друштво, околину и историју, допринели су и истовремено указали на неопходност њеног постојања.

Галерија савремене ликовне уметности Ниш основана је 9. јуна 1970. године. Била је једина специјализована и самостална установа тог типа у ужој, а трећа у целој Србији. Захваљујући тој чињеници, Ниш је заузео значајно место на мапи културних центара.

Визија др Лазара Трифуновића, професора Филозофског факултета у Београду, познатог ликовног критичара и првог директора Галерије, била је велики, свестрано развијен центар модерне уметности, који ће бити окренут будућности: „Сматраћу да сам остварио свој животни циљ ако та будућа галерија не буде само слика наше уметности, већ пресек кроз све слојеве нашег живота. Притом ћемо да користимо, не да копирамо, читав фонд специфичних знања које је у свету створила мрежа музејског и галеријског рада. То ће бити, иако сада необично звучи антимузејски тип галерије, не класична залеђена институција коју време брзо гази, већ динамичан центар који ће ослушкивати гласове будућности и прилагођавати им се.”

Пуно рада, труда и ентузијазма запослених и несебичне подршке и разумевања културних и јавних радника и ликовних уметника током пола века постојања било је потребно да би се остварили амбициозни планови који су поред изложбеног, едукативног и музеолошког рада на високо стручном нивоу, организације сликарске колоније и сарадње са сродним установама у свим републикама бивше Југославије, предвиђали и формирање сталне поставке. Ова временска дистанца даје нам могућност да сумирамо резултате које смо, уз бројне изазове, наши претходници и ми постигли, притом отворени за критике и сугестије како би у годинама које долазе унапредили рад установе.

Данас, Галерија савремене ликовне уметности Ниш представља значајну установу културе музејског карактера, која у Официрском дому, Павиљону у Тврђави и Салону 77 приређује изложбе домаћих и страних савремених стваралаца, као и реномираних уметника средине двадесетог века.
Савремена уметност прати савремене токове живота и развоја, и као таква пред нас поставља изазове у презентацији и проучавању, којима се трудимо да одговоримо сталном модернизацијом у техничком и технолошком смислу.

Галерија је и место учења, па се у раду и комуникацијом са публиком, одговарајући на њихове потребе и актуелни тренутак, уз изложбе и публикације, трудимо да јавност, посебно најмлађе, упознамо са савременим стваралаштвом.

Од свог оснивања, ГСЛУ је организатор манифестације међународног карактера Ликовна колонија „Сићево”, а од 2006. године и Графичке радионице „Сићево”, као и резиденцијалних програма „Земља у фокусу”.

Захваљујући манифестацијама, откупима и поклонима уметника, установа поседује вредну колекцију слика, графика, цртежа, скулптура, савремених медија домаћих и страних стваралаца од седамдесетих година до данас, с тенденцијом да је обогатимо. Повременим приређивањем изложби у нашој и другим срединама, настојимо да је презентујемо јавности. Дигитализацијом фонда уметничка дела чинимо доступним за проучавање и трајно чување.

Неговањем сарадње са установама, културним центрима и уметницима из иностранства кроз изложбене активности, сазиве колоније, радионице и резиденцијалне програме, желимо да стваралаштво уметника из Ниша и Србије популаришемо ван граница наше земље и допринесемо афирмацији наше сцене у свету, размени искустава, идеја, едукацији, посебно значајним за младе уметнике.

Тим Галерије данас чини петнаесторо запослених, који стручним и савесним радом, несебичним залагањем и праћењем актуелне музејске праксе, настављају мисију оснивача и истовремено унапређују рад установе. Пред нама је изузетно важан циљ, како за установу тако и за Ниш, као значајан културни центар овог региона, циљ коме су свих ових година тежили наши оснивачи и претходници – стална поставка и могућност да јавности презентујемо богатство које баштинимо. Како је од почетне идеје до оснивања установе прошла скоро деценија, верујемо да је пола века довољан временски период да Град Ниш нађе адекватан простор у коме би била изложена дела једног од најрепрезентативнијих фондова у Србији.

Јубилеј, 50 година рада и постојања, дочекујемо дубоко уверени да је наша Галерија, наш „свестрано развијен центар модерне уметности, окренут будућности” све ближи остварењу свог циља, истовремено прижељкујући нове изазове које намећу култура, уметност, време, струка.

Емилија Ћоћић Билић