Ликовна колонија Сићево 2022. и 2023. из Фонда Галерије савремене ликовне уметности Ниш
Четвртак, 14. март 2024. у 19 ч
Уметничка галерија, Мајке Југовића 12, Крушевац

Приређивање изложбе дела насталих у оквиру рада два сазива Ликовне колоније Сићево, 2022. и 2023. године, у Уметничкој галерији у Крушевцу, пада у години у којој се бележи 60 година од обнављања рада ове најстарије ликовне колоније у Србији, и у којој се сустичу неколико јубилеја. Наиме, у тек протеклој години низом изложби и манифестација обележено је 150 година од рођења најзначајније српске уметнице Надежде Петровић, сликарке, фотографкиње, хуманисте, ратне болничарке, активисткиње за социјална, друштвена и женска права, чијим је залагањем на окупљању сликара вођених јужнословенском идејом, поред организације изложби и оснивања ликовних удружења, у селу Сићеву надомак Ниша 1905. године, утемељена прва ликовна колонија. Већ, наредна година, 2025. бележи, поред 110 година од смрти Надежде Петровић, и 120 година од оснивања Ликовне колоније Сићево, данас међународног карактера.

„Галерија савремене ликовне уметности Ниш је од свог оснивања 1970. године носилац рада Колоније, кроз послове непосредне организације годишњих сазива, чувања, заштите, проучавања и презентације дела насталих у оквирима њених одржавања. Бележећи динамичне промене (претежно) у домаћој уметности од седамдесетих година до данас, 909 уметничких дела, 532 аутора, у колекцији Галерије СЛУ прибављено је кроз ову манифестацију. На основу квалитета дела и њихове референтности у оквирима опуса аутора, мора се приметити да су и водеће личности ових кретања осећале личну и професионалну одговорност према историјској важности места у које су дошли да стварају, те према манифестацији која негује сећање на догађаје и личности које су га обележиле…
Шездесет одржаних годишњих сазива и изложба 59. и 60. сазива Ликовне колоније „Сићево“ разлог су сажетог подсећања на њено оснивање. Ово је друга изложба Колоније у досадашњој пракси установе којом се обједињују дела два сазива. Наиме, пандемијске околности 2020. и 2021. године навеле су на овај искорак, који је резултирао програмом који атрактивније и примереније одражава дисперзивност уметничког тренутка, нешто ширим увидом у разноликости мишљења дела. …
Трајан допринос колекцији Галерије савремене ликовне уметности Ниш и запажена изложба су бенефити сарадње са личностима високог уметничког интегритета, али онај мање видљив допринос култури које се остварује кроз ову манифестацију није нимало занемарљив. Реч је мобилности уметника, стварању повољне атмосфере за размену професионалних мишљења и искустава, те међусобном препознавању и сарадњи стваралаца.“ / Милан Ристић, из текста у каталогу.
Учесници сазива 2022. године: Лидија Антанасијевић (SRB/GBR), Зоран Вељковић (SRB/GBR), Милорад Младеновић, Александар Павићевић, Страхил Петровски (MKD), Драго Симић, Цветка Хојник (SVN) и Љиљана Шуњеварић.
Учесници сазива 2023. године: Милан Видојковић, ДИM TИM (Данијела Мршуља Васић и Миленко Васић), Ким Кјунџу (KOR), Весна Кнежевић, Радомир Кнежевић, Дејмон Коварски (AUS) и Мирољуб Филиповић.
Изложба је отворена до 10. априла 2024.