ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНА ПИТАЊА У САВРЕМЕНОЈ СКУЛПТОРСКОЈ ПРАКСИ
избор из Фонда скулптура из колекције Галерије СЛУ Ниш
У четвртак, 7. марта 2024. године, у 19 часова, у Интернационалном уметничком студију „Радован Транавац Мића” биће свечано отворена изложба „Егзистенцијална питања у савременој скулпторској пракси”. Изложба се организује у сарадњи са Галеријом саваремене ликовне уметности из Ниша, а у оквиру програма обележавања Дана града Ваљева. Аутор изложбе је музејска саветница Милица Тодоровић.
Изложбу чине дела десет вајара, чији су радови део Збирке савремене скулптуре у фонду Галерије саваремене ликовне уметности Ниш, која доминантно почива на делима уметника из Србије, али и аутора из свих бивших југословенских република. Пред публиком су скулптуре Златка Гламочака, Мирка Марића, Рајка Попиводе, Здравка Јоксимовића, Драгана Јеленковића, Марка Црнобрње, Мрђана Бајића, Габриела Глида, Радоша Антонијевића и Рада Мутаповића. Галерија савремене ликовне уметности Ниш је своју колекцију обогатила изложеним делима захваљујући учествовању поменутих аутора у раду Ликовне колоније „Сићево“, или откупима са њихових самосталних и колективних изложби реализованих у Нишу.
Десеторо уметника, чија дела чине изложбу, на симболичан и метафоричан начин третира потпуно различите феномене стварности, преко наратива чија изворишта припадају областима људске психологије, етике или су из домена екологије, социјалне и друштвене политике.
„Поводом презентације у Ваљеву сачињен је избор од десет скулптура насталих током последњих двадесетак година. Изложба је концепцијски осмишљена тако да акцентује две карактеристике типичне за новију скулпторску праксу. Прва је ликовно-визуелног карактера и подразумева феномен пробијања и проширења устаљеног појма скулптуралног, што је праћено процесом релативизације дефиниција скулптуре. Друга промена је садржинско-сазнајног карактера, а манифестује се пре свега у домену проширења тематског репертоара вајарских дела оним темама које садрже јасну алузију на егзистенцијална питања живота човека затеченог у лавиринту постојећих друштвених прилика. Морамо нагласити да је процес уздрмавања „сигурности“ модернизма који се задовољавао такозваним неутралним темама и углавном ларпурлартистичким истраживањима, започет појавом нове генерације скулптора углавном београдске ликовне сцене, крајем осамдесетих година XX века, али је свој озбиљан замајац доживео тек у овом веку, односно последњих двадесетак година. Управо је освешћивање савремене хуманистичко-етичке проблематике заједнички именитељ дела која чине изложбу у Ваљеву, упућујући нас на постојање различитих аспеката ликовне ангажованости”, истиче ауторка изложба Милица Тодоровић.
Изложба ће бити отворена до 1. априла 2024. године.