Позивамо вас да последњег дана изложбе Надежда Петровић: Модерност и нација, у петак 5. јануара 2024. године у 13 сати у Павиљону у Тврђави присуствујете ауторском вођењу проф.др Игора Борозана, редовног професора Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду.

Изложбу је у част значајног националног јубилеја, стотину педесет година од рођења чувене сликарке, Галерија савремене ликовне уметности Ниш приредила у сарадњи са Народним музејом Србије.

Поставка у Уметничком павиљону обухвата репрезентативни избор педесет дела родоначелнице српске модерне уметности из колекција четири установе: Народног музеја Србије, Уметничке галерије Надежда Петровић Чачак, Спомен – збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске у Новом Саду. На целовит и свеобухватан начин, осмишљена у складу са водећим темама и мотивима, кроз хронолошко-тематске целине, даје увид у развој и ликовно стваралаштво Надежде Петровић од њених најранијих минхенских дана, слика земље и народа, импресинистичких епизода и националног наратива до париског и ратног периода.

Изложба аутора проф. др Лидије Мереник и проф.др Игора Борозана, редовних професора Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, у Нишу је приређена уз подршку Града Ниша и Министарства културе Републике Србије након представљања публици у Народном музеју Србије у Београду, Музеју савремене умјетности Репблике српске у Бањалуци, Галерији Божидар Јакац у Костањевици на Крки и Уметничкој галерији Надежда Петровић у Чачку.

Током предстојећих празника дела Надежде Петровић у Павиљону у Тврђави публика ће моћи да види сваког дана осим 1. јануара од 10-18 сати, а у недељу 31. децембра од 10-14 сати.

Галерија СЛУ Ниш