ИЗЛОЖБА РАДОМИРА КНЕЖЕВИЋА

7-25. септембар

Изложба носи назив КУЛА

КУЛА СИМБОЛИЗУЈЕ, ПРЕДСТАВЉА ОДБРАНУ ОД НЕКЕ НЕВОЉЕ, ЗАШТИТУ НАШЕ ПОСЕБНОСТИ.ЧУВА НАШ МИР, УЗ ТО ОТВАРА ПРОСТОР НАШИМ ВИДИЦИМА. СА КУЛЕ СЕ БОЉЕ ВИДИИ ДАЉЕ ЧУЈЕ. НЕБУ СМО БЛИЖИ !

Инсталација „ КУЛА“димензије 100 х 100 х 500 cm стајаће у средишту излагачког простора. Изграђена је од дрвеног прућа, обликованог савијањем, укрштањем, спајањем… Аутор гаји дубоко поштовање према капацитету и могућностима дрвета. Верује да су у биљкама сакривене неоткривене вредности имогућности њихових структура и процеса који се одвијају у њима.

Радомир Кнежевић је рођен 1957. године у Кикинди. Факултет ликовних уметности у Београду је завршио 1983. године. Магистарске студије је завршио на истом факултету 1988. године. Члан УЛУС-а је од 1984. године. Као асистент почиње са радом 1989. године на Факултету ликовних уметности у Београду, где је тренутно у звању редовног професора.

Самостално је излагао на преко четрдесет изложби, и на преко сто педесет групних изложби у земљи и иностранству. Излагао је у Паризу, Милану, Њу Мексику, Буенос Аиресу, Марибору, Сарајеву, Новом Саду, Бања Луци, Амстердаму, Килу, Малмеу, Токиу, Солуну, Будимпешти, Бечу, Херцег Новом, Љубљани….

Добитник је многобројних награда и признања од којих издвајамо:

Више пута номинован у најужем избору за Политикину награду са пројектима „Прича о небу“, „Ослобађање“, „Инсталација“, „Посвета сећању“.

-1996 година – Прва награда града Кикинде за идејни пројекат споменика ,,Ослобођење Кикинде 1918. године“, Кикинда

-2004 . година – „ ДИСОВА“ награда , 8. Пролећно анале, Чачак

-2018. година – Прва награда за скулптуру, 14. међународни бијенале уметности минијатуре, Горњи Милановац

-2018 године – Добитник Златне плакете Универзитета уметности у Београду , Београд

-2019. година – Прва награда на Пролећној изложби УЛУС-а за проширене медије, Београд