У уторак 21. септембра, у 12 сати у Павиљону у Тврђави, биће одржана промоција монографије ЉУБИША БРКОВИЋ – ПЕЧАТ МОГ ВРЕМЕНА. О књизи ће поред аутора говорити историчар уметности Милица Тодоровић, професор Љубиша Коцић, књижевник и вајар Звонимир Костић Палански, графички дизајнер Миле Радичевић.

Љубише Брковића – познати уметник који живи и ради у Нишу, обележава педесет година стварања. Тим поводом објављена је монографија која обухвата целину његовог опуса, издавач је Галерија савремене ликовне уметности Ниш, а уредник Љубиша Брковић. Књига обима 380 страна, концепцијски је осмишљена тако да садржи једанаест поглавља: Уместо предговора, Самосталне изложбе, Колективне изложбе, Студије-моји професори, Мозаик, Награде и признања, Неизлагана дела, Штампа о Брковићу, Како ме виде колеге, Мој живот у фотографијама, Биографија.

Поглавље Уместо предговора између осталог садржи текстове: Миодрага Анђелковића, Љубише Коцића, Звонимира Костића Паланског, Слободана Радојковића, Милета Радичевића и Драгослава Петковића – односно колега и пријатеља Љубише Брковића. Саставно ткиво књиге су и текстови из каталога са досадашњих самосталних изложби ( са преводом на енглески језик) као и новински чланци, интервјуи, уметникове забелешке. Ипак главни субјект монографије је сам опус који је представљен по хронолошком следу са више од двеста репродукованих дела. Графичко обликовање монографије потписује Миле Радичевић.

Као књига елитног изгледа и елегантног формата монографија Љубиша Брковић – Печат мог времена је документарни сведок о животној и стваралачкој биографији уметника који својом педесетогодишњом активношћу даје више него упечатљив печат културној и уметничкој клими града Ниша.

Од дипломирања на АПУ у Београду (1971) до данас, паралелно са пословима дизајнера у Фабрици „Ђуро Салај“ у Нишу или приватног галеристе, Љубиша Брковић је континуирано развијао аутохтони уметнички опуса који је доминантно заснован на графикама а поткрепљен сликама, цртежима и скулптурама. Приредио је  23 самосталне изложбе, учествовао на више од 300 колективних изложби међу којима су и Интернационална бијенала и тријенала графике у Софији, Варни, Београду… Добитник је садам награда и то на изложбама у Нишу, Тузли, Београду и Панчеву. Његов рад се кроз године, смотре, изложбе а највише кроз саму своју вредност, наметнуо као озбиљан пример стваралаштва које поседује и храброст и авангардност,  и мисаоност и осећајност.