Публика у Нишу ће у галерији од 23. март – 10. априла 2021. у Официрском дому моћи да посети изложбу „Пројекти и архитектура инг. Александра Медведева овл. архитекте“.
Александар Иванович Медведев је рођен 1900. године у Мелитопољу у Русији. Са врло добрим успехом завршио Мелитопољско реално свеучилиште. У намери да се посвети студијама архитектуре уписује Технички факултет у Харкову. Због револуционарних сукоба прекида студије и са више својих вршњака из свеучилишта 1919. године постаје питомац Војне артиљеријске академије у Одеси. Као добровољац се 1920. године придружује Врангеловим оружаним снагама и за исказану храброст у борбама за југ Русије добија Георгијевски крст. У намери да упише студије архитектуре у Паризу придружује се таласу емиграната на Криму. Наредне две године проводи у Турској и Бугарској у покушају да заради довољно новца за наставак путовања до Париза. Године 1922. креће из Софије и зауставља се у Београду. На Архитектонском одсеку Техничког факултета у Београду уписује студије архитектуре, које завршава 1929. године. По завршеним студијама одлази у Бања Луку, где учествује на конкурсима и где је био надзорник за израду више значајних објеката. Са породицом 1935. године прелази у Ниш, где отвара приватни пројектни биро и почиње делатност као овлашћени цивилни архитекта. У његовом бироу је у периоду 1935-1939. година радило десетак сталних и повремених сарадника и у том периоду испројектовао је више од стотину различитих приватних и јавних објеката. Након Другог светског рата, поред посла у бироу, радио је и као професор у средњој техничкој школи. По формирању Бироа за пројектовање и надзор, 1952. године је ангажован да руководи њиме. Од 1960 до 1964. године ради у Инвестпројекту, када се пензионише. Преминуо је 1984. године. Међу његова најзначајнија остварења спадају зграда Берзе рада (Кеј Кола српских сестара), Дом шегртске омладине, односно зграда Скупштине Општине у Нишу (Николе Пашића).
Аутор изложбе „Пројекти и архитектура инг. Александра Медведева овл. архитекте“ је мр Михаило Медведев. Потсетимо се тога да је мр Михаило Медведев приредио истоимену монографију, коју је 2012. године издало Друштво архитеката Ниша. Током трајања изложбе он ће одржати презентацију са истом темом, којој ће у име Савеза инжењера и техничара Србије присуствовати др Игор Марић, председник.
Изложбу „Пројекти и архитектура инг. Александра Медведева овл. архитекте“ организује Галерија савремене ликовне уметности Ниш у продукцији Савеза инжењера и техничара Србије и Института за архитектуру и урбанизам Србије.
Изложба ће трајати до 10. априла, а о термину презентације јавност ће бити благовремено обавештена.