Изложба се приређује под симболичним називом Надеждиним путем и посвећена је обележавању значајног јубилеја – 150 година од рођења наше познате сликарке Надежде Петровић (1873-1915).
Изложбу чине радови 52 уметника широког генерацијског распона из многих градова Србије. Вођени уважавањем и емотивним линијама односа према Надежди Петровић, услед доброг познавања њеног живота и дела, аутори имају различите личне приступе које дефинишу разрађеном цртачком семантиком, поштујући властити уметнички интегритет и ликовни израз.
Поједини уметници спознају изражајне карактеристике  личности Надежде Петровић посредно их саопштавајући преко цитата њене чувене портретне фотографије из 1909. године. Други, у њима својствене пејзажне мотиве и амбијенталне призоре синтетишу силуетни приказ Надежде Петровић. Бројна је група уметника којима је опус чувене уметнице полазни креативни импулс. Они или на различите начине и у личном маниру парафразирају нека од њених чувених дела или негују жанровску блискост са њом евидентну у склоности ка пејзажу или портрету. Поједини уметници алудирају на Надеждина интересовања за културну и уметничку баштину, етно традицију и фолклорне мотиве док други на нивоу симбола и метафора говоре о њој. Дисперзивна су концепти, идејне опсервације и ликовне елаборације али је заједнички именитељ свих радова контекстуална блискост  са Надеждом Петровић, прожета осећањем поштовања њене улоге у нашој историји и цењења њеног доприноса српској модерној уметности.

Надежда Петровић је свој професионални и животни пут обележила бројним активностима. Била је пре свега сликарка али и наставница цртања, организаторка изложби, ликовни критичар. Учествовала је у хуманитарним акцијама, залагала се за еманципацију жена, за ослобођење и културно уједињење јужних словена. Била је прва жена ратни фотограф и добровољна болничарка у Балканским и Првом светском рату. Животне околности су је повремено доводиле до Ниша.  Добро је познавала овдашње прилике, аутентичне природне лепоте, ентолошке особености… што је резултирало одлуком да 1905. године у селу Сићеву реализује своју идеју о Југословенској уметничкој колонији. Био је то први пример на Балкану заједничког рада уметника у природи.  Надежда Петровић је тако граду Нишу оставила значајну тековину и дала додатни разлог да се са посебном пажњом негује сећање на њу.Изложба Надеждиним путем је својеврсни омаж савремених уметника према изузетној претходници. Неки од заступљених уметника су: Ђуро Радоњић, Александар Младеновић Лека, Братислав Башић, Јелена Шалинић, Љиљана Шуњеварић, Бојан Оташевић, Зоран Костић, Јелена Петровић Луковић, Елизабета Маторкић Бисенић…

Изложба ће трајати до 20. фебруара.