Од 12 до 18. маја одржава се национална манифестација „Музеји за 10“. Тема овогодишње манифестације, седме по реду, је „Будућност музеја: нове идеје нове праксе“. У оквиру манифестације биће обележена и  17.Европска ноћ музеја, у суботу 15. маја. У манифестацији учествује више од шездесет музејских и галеријских установа из многих градова Србије.

Галерија савремене ликовне уметности Ниш је стални учесник манифестације.

 

Нишка Галерија ове године учествује са три изложбе у три галеријска простора.

У Официрском дому 13.маја биће отворена  изложба Радоша Антонијевића под називом О користи и штети историје за живот.

Изложбу чине три целине: шатор у облику Видовданског храма (никад изграђени објекат чији је идејни творац Иван Мештровић,1908), „Шатор Дечани“  (према нашем манастиру на Косову из XIV века) и „На своме месту стајати“ (три шатора  по аутентичним облицима врхова Олимпа,Синаја и Арарата). Спајајући митове и историју, националне и наднационалне идентитете Антонијевић историји приступа као хетероглосији наратива од чије интерпретације значајно зависи живот појединца али и заједнице и њихова будућност.

У Павиљону у Тврђави –  изложба слика Тијане Фишић „0“.

Ликовни израз Тијане Фишић почива на надреалној комбинаторици мотива, магичној атмосфери, светлом колориту са доминантном  плавом бојом. Њене слике су метафизичке конотације, у њиховом контексту исчитавамо веру у духовно

У Салону 77  – мултимедијална изложба Лидије Антанасијевић „ Трансформаторијум“.

Изложбу чине колажи, видео и просторна инсталација. Кроз различите медије а на доминантно заснованој примени ћириличних слова уметница ствара дела која су аутобиографска персонификација живота мигранта, обележеног свакодневном напетошћу двојности језика, култура и менталитета са континуираном потребом  прирадања.

Током трајања Манифестације биће реализована акција „Фотка из Галерије“ – позивају се посетиоци да на свом инстаграм налогу са  #fotkaizgalerije, запрате и означе наш налог @galerijaslunis  и објаве фотографије са изложби. Ауторима кајкретивнијих фотографија биће уручене награде које додењује ГСЛУ Ниш.

Изложбени простори ће радити од 12 до 18 сати  а у  Ноћи музеја  до 22 сата. Такође током Ноћи музеја биће организована и вођења кроз изложбе и то у Салону 77 у 17 сати, у Павиљону у 18 сати а у Официрском дому у 19 сати.