ИЗЛОЖБА ИВАНА МИЛЕНКОВИЋА “UN/NATURAL“

ПАВИЉОН У ТВРЂАВИ /23. август – 18. септембар/

 

Рођен је 1988. године у Лесковцу. Завршио Факултет ликовних уметности у Београду, а потом и мастер студије на истом Факултету. Члан УЛУС-а од 2012. године.

Самостално је излагао дванаест пута у Лесковцу, Београду, Паризу, Новом Саду, Врању, Палерму и Бечу. Добитник је бројних награда од којих су значајније:

Похвала жирија на 16. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу, 2022.

Прва награда за слику “Smartphone Light 12“ на 58. Октобарском салону у Лесковцу. /2020/

BIAFARIN Награда за младог уметника на изложби Nord Art 2019, Budelsdorf, Немачка. /2019/

Прва награда за слику ,,Laptop light “ на 53. Октобарском салону у Лесковцу. /2015/

– Прва награда Факултета ликовних уметности за мозаик „Пас“. /2010/.

Живи и ради у Нишу.

Иван Миленковић је уметник млађе генерације чија се професионална каријера може пратити од 2013. када је започео своју самосталну излагачку каријеру. У фокусу  његових интересовања налази се човек као јединка изложена утицајима савремених дигиталних технологија које поседују трансформативну моћ комуникације.

Маклуан (један од наутицајнијих теоретичара медија XX века) је проучавајући дејство електронских медија на човека још шездесетих  година XX века осталог нагласио:                          „Приближавамо  се технолошкој симулацији свести, у којој ће се креативни процес сазнавања колективно и уједињено проширити на људско друштво у целини… Електрична технологија нам је продрла кроз зидине“, пише он… “а ми глуви, слепи, неми и обамрли чекамо на њен сусрет с Гутенберговом технологијом”.

Oкружен експлозијом друштвених мрежа данас човек се окренуо самом себи  затварајући се у сопствени изоловани, привидно идеалан простор избегавајући директне контакте као непотребне.

Дигитално доба  произвело је са једне стране мноштво потребних, али и непотребних информација које добијамо у сваком тренутку, са друге стране усамљеност, пасивност као и различита асоцијална стања.

Миленковић је у свој осмишљени концепт поставио слику која је рађена на класичан начин /уље на платну са мотивима различитих портрета чија су лица осветљена  снопом светлости које допире са екрана / нагласивши питања између добрих и лоших страна дигиталне технологије.

Наслов његове изложбе НЕ/ПРИРОДНО упућује на срж проблема где његови ликови поптпуно изоловани од стварног света, па био то и живописан пејзаж, постају  потпуно  несвесни где се налазе удубљени у дешавања на екрану .

Поседујући реализам у раду, а истовремено модеран приступ кроз занимљив, савремен концепт Миленковић  на сугестиван начин упућује  критику савременог друштва и отуђења  коју носи са собом  прекомерна употреба интернета.

Изложбу UN/NATURAL публика ће моћи да посети до 18. септембра у Павиљону нишке тврђаве.