ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ НИШ ПРИРЕЂУЈЕ ИЗЛОЖБУ ДУШАНА МАРКОВИЋА ИЗ БЕОГРАДА У „ПАВИЉОНУ“ НИШКЕ ТВРЂАВЕ ОД 14. МАЈА ДО 4. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ

Нови радови представљају уметничке одговоре на догађаје који су обележили претходне године и који су, сходно томе, преобразили нашу стварност: масовни егзодуси, измењена геополитичка мапа Европе, Блиског истока, а и шире. Одсуство истинског дијалога у свакодневном и политичком дискурсу у којем једна страна не може и не жели да чује другу, подизање граница од бодљикавих жица које прете да прерасту у зидове због поновне потребе да се успоставе чврсте поделе и разлике, ширење лажних вести у настојању да кризно стање никада не престане и да се потреба за истином у потпуност затре, као и честа употреба сузавца због које се, на тренутке, чини да Европа не престаје да плаче. То су само неки од догађаја који су нашу садашњицу учинили довољно „занимљивом“ да би захтевала да буде уметнички пренета у радове с насловима: „Изгнанство“, „Да ли ме чујеш?“, „Тврде и тамне сенке“, „Бодљикаве вести“ и „Дајте Европи мало времена“.

Изложбу чине радови у којима је уобличена наша друштвена и политичка свакодневница – попут снапсхот-а они су исечци упечатљивих и памћења вредних призора из света који нас окружује, попут селфy-а они су уобличени уметником који их доживљава и ствара, а пре свега су уметничка опомена да је свет у коме живимо могуће променити па макар само и својим погледом на њега.

Душан Марковић је рођен 1948. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду где је и магистрирао 1977. године. Као стипендиста владе Белгије боравио је на Натионал Хогер Институт-у у Антверпену. До сада је самостално излагао више од 30 пута у земљи и иностранству. Ово је његово треће самостално представљање нишкој публици. Добитник је више награда и признања из области скулптуре и мале пластике попут „Златно длето“ УЛУСа и многих других.

Радно време Павиљона је од 12 до 17 сати сваког дана осим понедељка.

адреса електронске поште: dusanmarkovic@gmail.com инстаграм: dusanmarkovic facebook: Душан Марковић