Од уторка 18. августа за публику је отворена амбијентална изложба видео инсталација Револуцију сањам Анице Вучетић.

Аница Вучетић (Београд, 1962) је дипломирала и магистрирала на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Дуже од двадесет година ствара у домену видео арта и амбијента. Реализовала је 35 самосталних изложби у земљи и иностранству (Сао Паоло, Ахен, Хавана, Марибор, Бања Лука, Подгорица), учествовала на 130 колективних изложби. Добитница је више награда међу којима су: Награда Меморијала Надежде Петровић (2005), Политикина награде из фонда „Јарослав Рибникар“ (2008), Награда Нишког салона 20/2 (2016). Била је учесник Ликовне колоније „Сићево“ (2011). Ово је њена прва самостална изложба у Нишу.

Аница Вучетић припада кругу наших најзначајних аутора видео уметности. Њени радови подржавају естетику филма сензибилног и поетичног дискурса, психолошке основе. Стања сна, подсвесног и несвесног често су средства уметничиног метафоричног говора или мимиркија визуелизације сложених односа, супротстављених а опет нужно повезаних дуалитета свесног и подсвесног, рационалног и емотивног, интимног и колективног. Док је вода као праелемент, станиште рађања и умирања, имала улогу обједињујућег елемента неколико предходних дела (Сањам, Сажимање, Стварање…), код најновијим радовима заступљеним на изложби у Нишу, ту улогу преузима ватра односно ужерена маса. Свесна комплексности значења овог мотива уметница посебно користи његову амбивалентну симболику – ватра је и опасност, претња, разарајући елемент, деструкција (видео амбијент Између светова), али ватра као ужарено узглавље спавача у видео инсталацији Револуцију сањам је и симбол енергије, потреба за буђењем из летаргије, позив на промене. Динамика унутрашње ватре може да преобрази личност појединца упућујући га на нови пут. Свакако да наративи ових радова Анице Вучетић имају упориште у актуелним друштвеним приликама посрнуле цивилизације, која се одрекла хуманистичким начела, а један од могућих излаза је настојање сваког појединца да личним преиспитивањем да допринос колективном духовном и умном преображају.

Изложба ће трајати до 1. септембра. Радно време Салона 77 од 9-14 и 17-20 сати, понедељком затворено. Посетиоци су дужни да поштују епидемиолошке превентивне мере.

За ГСЛУ Ниш
Милица Тодоровић