Ђорђе Ђорђевић „Целовитост“

19. септембар – 14. октобар 2024

 

Након дужег времена публици у Нишу ће се самостално представити уметник Ђорђе Ђорђевић изложбом слика, под називом „Целовитост“. Изложбу чине радови његове актуелне уметничке продукције, међу којима је и одређени број овогодишњих слика. Изложба ће бити отворена у четвртак 19. септембра у 19 часова у Павиљону у Тврђави.

Почев од средине осамдесетих година двадесетог века опус апстрактног сликарства Ђорђа Ђорђевића развија се конзистентно, бележећи суптилна померања у смислу свођења палете и репертора графичких симбола. Наглашајући менталне и емотивно-експресивне квалитете Ђорђевићеве стваралачке личности, историчар уметности Јован Деспотовић примећује његову способност пренебрегавања правила: „Она му омогућава да без обзира на ризичан поступак укрштања међусобно искључујућих принципа геометризма и гестуалности у истом сликовном пољу ипак пиктурални призор одржи у конзистентном стању у оправданом композиционом поретку…“.

Својим рецентним сликарством Ђорђевић пружа отпор заглушујућој ужурбаности свакодневице. Основни чинилац и јединица ових композиција је четвороугаоник, који оличава стабилност и склад, али и неутралност и подређеност већој целини. Гестуално третиране површине у односу поређења са ситнијим монохромним пољима одражавају ликовно начело о јединству елемената и доминанти, а то је уједно и теза коју аутор пропитује на семантичком нивоу. Дакле, пренето на област друштвених односа то је начело колективних интереса, које подразумева дискретну корекцију индивидуалних хтења учесника, свесно уступање дела личног дигнитета ради интегритета заједнице. У свом аутопоетском тексту Ђорђе Ђорђевић наглашава да је саборност акутна друштвена потреба времена у коме живимо.

Ђорђе Ђорђевић је рођен 1949. године у Београду. Дипломирао је на Accademia di Belle Arti di Brera у Милану у Италији 1972. године. У периоду од 1974 до 1976. године бави се дизајном текстила за кожарско-текстилни комбинат „Витекс“ у Високом, код Сарајева. Реалозовао је двадесет и пет самосталних изложби у Србији, Италији, Хрватској, Француској, Црној Гори и Аусрији и узео учешћа на великом броју колективних изложби. Делима је заступљен у више јавних и приватних колекција уметнисти. Члан је УЛУС-а од 1981. године, а 1982. добија статус самосталног уметника. Живи и ради у Београду.