„Ослобађање“ је истраживачки и тематски репертоар скулптура настао у периоду 2017-2023. године који на сугестиван начин преноси нове, сложене идеје као и дубоко потиснуте емоције ауторке. Пројектовањем личних емотивних стања, ослобођена од стега свакодневног живота, кроз трансформацију материје Маша Пауновић преноси величанствену идеју слободе, односно вишезначног ослобађања мисли, идеја, душе, материје…

Као скулптор који улази у сам срж материјала било да је у питању дрво, камен или метал са великом пажњом се посвећује динамичном обликовању заробљених емоција.
Свака од њених скулптура егзистира као аутентичан, живи организам који се налази у стању преобликовања или трансформације тежећи да се повеже са простором, док истовремено емитује јединствен облик енергије.

Артикулишући нове енергетске вредности не само да успоставља везу са посматрачем него и генерише нове просторно визуелне садржаје проблематизујући актуелне теме савременог друштва.
Маша Пауновић је рођена 30. новембра 1981. године у Београду. Дипломирала је 2005. године на Факултету примењених уметности у Београду на одсеку вајарство, у класи проф. Зорице Јанковић и проф. Милуна Видића. Исте године је уписала магистарске студије и 2010. године је одбранила магистарски рад на тему „Сандук-дух времена, Трг Републике, Београд“ из области вајарство. Године 2012. завршила је курс специјализације у области уметничке обраде метала код вајара Арналда Помодора, у институту „Centro Tam“ у Италији. У Народном музеју у Београду, 5. децембра 2014. године, положила је стручни испит и стекла право на стручно звање конзерватор-рестауратор.

Излаже на колективним изложбама од 2002. године и учествовала је на преко 100 колективних изложби у земљи и иностранству а такође је имала до сада 8 самосталних изложби:
Отварање изложбе је 12. септембра у 19 часова