ГРАФИЧКА РАДИОНИЦА У СИЋЕВУ 2024.

Међународна Графичка радионица у Сићеву званично започиње са радом у понедељак, 3. јуна 2024.  у згради Ликовне колоније, а трајаће до 9. јуна 2024.

У Сићеву ће боравити и радити: Џеф Сипел (Jeff Sippel) Сједињене Америчке Државе, Љиљана Павловић Дир (Lilya Pavlovic Dear ) Француска Република, Јелена Јоцић, Београд, Небојша Лазић, Нови Сад, Јасна Гулан Ружић, Нови Сад и Слободан Радојковић, Ниш.

Ово је 22. по реду окупљање графичара у селу Сићеву у згради Ликовне колоније Сићево. До сада је око 90 уметника стварало у Графичкој радионици и била су то значајна имена српске графичке сцене али и Мексика, САД, Јапана, Данске, Пољске, Канаде, Белгије, Италије, Словеније, Бугарске, Македоније. Поред рада у радионици уметници ће имати прилику да уживају у природним лепотама  Сићевачке клисуре као и да посете значајне културно историјске знаменитости Ниша и околине. Током трајања Графичке радионице у Галерији Салона 77 у нишкој тврђави, 4. јуна у 19 сати је и отварање изложбе „Место сусретања“ двојице учесника колоније, Џефа Сипела и Небојше Лазића. Овом изложбом обележиће се дугогодишња сарадња уметника из Америке и Србије као и сарадња две државе више од три деценије.

Изложба насталих радова биће предтављена нишкој публици следеће године у изложбеном Павиљону нишке Тврђаве.

Биографије учесника 22 сазива Графичке радионице Сићево 2024:

Џефри  Сипел (Jeff Sippel) је интернационални уметник и амерички графичар. Дипломирао је на Универзитету (University of Wiskonsin-Eau Claire) 1976. године и студирао на Тамаринд Институту од 1977. до 1979. године. По завршетку студија на Тамаринд институту добио је сертификат за мајстора штампара. Касније и МФА на Државном институту у Аризони. Сипел је предавао у  Druchaus EA Kuensen, радио је и као главни штампар у Ocean Vorks LEL и предавао на државном Универзитету Охајо. Сипел тренутно предаје на Универзитету у Мисурију, Сент Луис. Специјализирао се за литографију без воде, његов рад је укључен у многе реномиране колекције, укључујући Симинсонијан институт. Осим тога, Сипелова многа излагања укључују предавања у Совјетком Савезу, Финској, Јужној Африци, Чилеу, Белгији, Пољској, Немачкој, Бугарској, Мексику, Канади, и другим местима у Сједињеним Америчким Државама. Сипел је излагао своје радове на преко 200 изложби по читавој Америци и свету.

Љиљана Павловић Дир (Lilya Pavlovic Dear) је рођена у Тополи , Опленац. Дипломирала је на Академији примењених уметности у Београду. 1972 године као стипендиста Британског Kauncila, завршава посдипломске студије на Chelsea College of Art у Лондону где остаје да живи до 1973. године. Две године касније на позив Аустриског министарсва за културу учествује  у сликарској недељи Neu Galerie Johanen museumum у Грацу. Од 1974. до 1977. године ради као професор на Универзитету у Лос Анђелесу и живи у Сан Франциску и Лос Анђелесу.Од 1978. године живи на релацији Париз – Београд. Њени радови се налаза у многим приватним и јавним колекцијама у Европи, Америци и Кини. Добитница је многих значајних награда у земљи, Француској, Италији и Кини за велики допринос у уметности. Учествовала је на преко 300 колективних изложби широм света, самостално излагала више од педесет пута у значајним галеријама света. Увршћена је у речнике уметности : Benezit, Pariz, Rečnik Akount, Drout Art Market котације у Француској.Нишка публика је имала прилику да се сусретне са њеним радовима на њеној самосталној изложби коју је приредила у Салону 77 прошле године.

Јелена Јоцић је рођена у Београду. Дипломирала на Факултету ликовних уметности Одсек графике 1997., а магистрирала 2000. године и стекла звање доктора уметности на Факултету ликовних уметности у оквиру Универзитета  у Београду 2017. године. Током основних студија била је добитник стипендије Републичке фондације за научни и уметнички развој подмлатка Србије. У периоду од 1998 – 2002. године радила је на Катедри за графику на Факултету ликовних уметности у Београду у оквиру пројекта за талентована лица. Од 2003. ради као професор струковних студија на Академији техничких струковних студија- Београд, Одсек дизајн. До сада је приредила више самосталних и учествовала на преко стопедесет колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је неколико награда  из области графичке уметности. Њена дела су уврштена у Откупе уметничких дела Министарства културе и информисања Републике Србије (2005, 2014, 2015, 2016,2017). Члан је  уметничког савета и председник  управног одбора Графичког колектива у Београду од 2011. године као и УЛУСа од 1998.чији је члан управног одбора била од 2022-2023. 

Небојша Лазић је дипломирао (1992),  магистрирао (1996) и докторирао (2015) на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. На двогодишњим специјалистичким студијама на Тамаринд институту за литографију у Новом Мексику, САД, стекао је звање сарадничког штампара за графику. Добитник је неколико награда, стипендија и признања за допринос у ликовној и графичкој уметности у земљи и иностранству. До сада је приредио двадесетри самосталне и девет ауторских изложби у земљи и иностранству. Редовни је члан УЛУСа од 1993.Током деценије боравка у Њујорку (1995-2006) Лазић је основао професионални литографски студио у коме је као сараднички штампар сарађивао са Rutgers Универзитетом у Њу Џерсију, уметничким студијом Доналд Бечлер, Стефан Дин, Ана Де ла Порте, Реј Смит, сенклер Семин… У професионалном графичком студију Lower East Side је демонстрирао литографске технике. Од 2014. године ради на Академији уметности у Новом Саду  као стручни сарадник на предмету цртања, а од 2007. до 2014. радио је у истом звању на Факултету ликовних уметности у Београду. Тренутно има звање доцента на катедри за цртање  на  Факултету уметности у Новом Саду и  на катедри за графику на Академији класичног сликарства при Универзитету ЕДУКОНС у Сремској Каменици. Лазић је оснивач Центра за графику у Новом Саду 2008. где је кроз низ пројеката у сарадњи са домаћим и страним уметницима организовао многе ауторске изложбе у Новом Саду, Пиму, Њујорку и Минхену. Учесник је бројних стручних симпозијума у земљи и иностранству.

Јасна Гулан Ружић је дипломирала 2002. године и магистрирала 2007. године у класи проф. Слободана Кнежевића на Ликовном департману Академије уметности у Новом Саду, на Катедри за графику. Докторске студије из области ликовних уметности завршила је 2022. на истој Академији, у класи проф. Вишње Петровић. Од 2019. запослена је на Катедри за цртање у звању доцента. Њена поља истраживања су цртеж, графика, психоанализа уметности, конзервација и рестаурација. Активно излаже од 1999. и до сада је излагала на 22 самосталне и 76 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је више награда за свој рад из области цртежа и графике. Члан је СУЛУВа, УЛУСа, Графичког колектива Београд, Друштва конзерватора Србије, Међународног савета за споменике и споменичке целине –ICOMOS и Филозофског центра за психоанализу- CERIP. Од 2004. до 2019. била је запослена у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Петроварадину као сликар – конзерватор, радећи на пројектима за истраживање, конзервацију и рестаурацију покретног и непокретнеог културног наслеђа у Србији, Хрватској, Румунији и Мађарској. Од 2020. је стручни сарадник Института за филозофију и интердисциплинарне студије, Нови Сад, где води курс Психоанализа уметности. 

Слободан Радојковић је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Скопљу 1992. године. Последипломске студије графике завршио 1996. а докторске уметничке студије 2016. године на Факултету ликовних уметности Универзитета  у Београду. Ради на Факултету уметности Универзитета у Нишу у звању редовног професора за предмете Графика и Графика са технологијом.Члан је УЛУСа од 1993. године. Активно излаже од 1993. године и учествовао је на преко триса педесет колективних изложби у земљи и иностранству, док је самостално излагао преко тридесет пута  у Србији, САДу, Канади, Италији, Бугарској, Швајцерској. Свих ових година активно учествује у организовању многих значајних манифестација, попут дијалога српско- италијанских, српско-белгиских уметника, један је од оснивача нишког Графичког круга и Графичке радионице у Сићеву. Учествовао је у раду великог броја ликовних колонија у земљи као и графичких радионица у иностранству од којих ће мо издвојити: Орхус, Данска, Графички симпозијум „Књига – Bogen“, Åarhus Kunstakademi,  Хјустон, САД, University of Houston Clear Lake (са проф. Биљаном Вуковић),  Albuquerque, USA, Summer Workshop of Aluminum plates Lithography, Tamarind Institute, University of New Mexico , Vercelli, Carnago, Italy, Residency and Workshop project “Low Budget Orchestra”, Rome, Italy, About the Lithography on Aluminum, Stamperia Ripa69. Добитник је неколико награда за ликовну и графичку уметност.